Meld je aan en ontvang direct 7,50
Help
Nuttige tips voor wanneer je een huis koopt

Jarenlang heb je bij je ouders gewoond, vervolgens ging je op kamers, en hoewel dat destijds al spannend was, viel het uiteindelijk hartstikke mee. Het is dan ook niks vergeleken bij de volgende fase van je leven: het kopen van een eigen huis. Waarschijnlijk wordt deze periode gekenmerkt door tijden van doodsangsten, terwijl je op andere momenten je geluk niet op kan. Laat die stemmingswisselingen lekker achterwege, en stort je op onderstaande rustgevende tips bij het kopen van je eerste eigen huis.

Voor de hand liggend, maar belangrijk: besparen, besparen en nog eens besparen
Je dacht misschien dat er bij het verstrekken van een hypotheek alleen naar je inkomen werd gekeken, maar niks is minder waar. Dus laat die verlanglijstjes bij je tientallen favoriete webshops even met rust, en zorg dat je zo weinig mogelijk schulden open hebt staan, want alleen dan overleefd jouw financiële situatie de stresstest van hypotheekverstrekkers. Voor hen is het namelijk ontzettend belangrijk dat je simpelweg in staat bent om je hypotheek te kunnen betalen, en hoe bewijs je dat nou meer dan flink te gaan besparen op je uitgaven?

Wanneer de meeting met de hypotheekverstrekker eenmaal gaat plaatsvinden, zorg dan dat je goed voorbereid de afspraak in gaat. Denk bijvoorbeeld aan het meenemen van minimaal drie loonstrookjes, drie maanden aan afschriften waarmee nogmaals je salaris wordt bevestigd, huishoudelijke rekeningen, een paspoort en last but not least, een bewijs van aanbetaling.

Mocht je na bovenstaande al in de stress schieten: geen paniek, er bestaan namelijk financiële adviseurs die je goed kunnen helpen. Zij kunnen je helpen om een bank te vinden die bij jouw specifieke situatie past, waardoor de kans op het verkrijgen van een hypotheek stijgt. Bovendien kan je bewijzen dat je geschikt bent voor een hypotheek, door een certificaat te verkrijgen waarop staat dat je je in theorie een hypotheek van een bepaald bedrag kan veroorloven.

En ga vervolgens op zoek naar dat droomhuis!
Wil je dat droomhuis vinden, zorg dan wel dat je daadwerkelijk de deur uit gaat om op zoek te gaan. Niet elk huis is te vinden op internet, en er komt meer op je pad als je zowel letterlijk als figuurlijk actief op zoek gaat. Misschien loop je wel net die buurvrouw van vroeger tegen het lijf die een huis weet wat jou bijzonder goed in de oren klinkt. Je weet het niet. Vergroot die kansen.

Als je dan eenmaal iets gevonden hebt, en jouw gevoel zegt dat dit huis wel voor jou gebouwd lijkt, neem dan in acht dat tijd essentieel is. Het is slim om zo snel mogelijk een bod uit te brengen, want het zou zonde zijn als mensen die net wat eerder zijn er met jouw droomhuis vandoor gaan, puur omdat je te lang gewacht hebt. Zorg er voordat je een bod uitbrengt wel voor je volledig op de hoogte bent van alle kenmerken van het huis. Zijn er bijvoorbeeld structurele problemen met het huis? Hou daar dan rekening mee. Ook kan het zo zijn dat er een lease aan het huis verbonden is. Wanneer deze minder dan 80 jaar actief is, daalt de waarde van het huis drastisch, wat vervolgens weer effect heeft op je hypotheek. Dan is nu het moment om een strategisch bod uit te brengen! Volgens verschillende experts is een bod strategisch wanneer het beide partijen niet teleurstelt.

Nu kan het werk pas echt beginnen
Nadat de contracten getekend zijn en de afhandelingdatum is vastgesteld, is het tijd om de handen daadwerkelijk uit de mouwen te gaan steken. Als het op verhuizen aankomt, is het belangrijk om altijd voorbereid te zijn op het ergste: maak een verhuisdag survival kit met genoeg eten, drinken en wat basisgereedschap. Ook is het handig om een checklist samen te stellen, waar alles wat je nodig hebt op staat, zodat er zo weinig mogelijk kwijtraakt.

Daarnaast moet er natuurlijk gas, water en licht aangesloten worden en wil je je nieuwe eigen huis veiligstellen door middel van verzekeringen. Voor dat laatste zou je bijvoorbeeld terecht kunnen bij Centraal Beheer Achmea, zij bieden onder andere een woonverzekering. Voor je gas en licht is Nuon een uitstekende aanbieder, bij hen kan je namelijk korting krijgen op je energie.  

Wanneer de verhuizing voorbij is, is het dan eindelijk tijd om te gaan genieten van je eerste eigen huis, viel uiteindelijk allemaal best mee toch?

   
De beste cashback aanbiedingen van dit moment:
OHRA Opstalverzekering 30,00 CashCoins

OHRA Opstalverzekering

Sluit je opstalverzekering voordelig af met de OHRA Opstalverzekering

Naar de actie
Vattenfall 48,00 CashCoins

Vattenfall

Voor energie met korting stap je over naar Vattenfall

Naar de actie
Close
1,00% CashCoins
Ontvang 10% korting op jouw boeking bij Belvilla
Code:Orange10
visit register click click